maandag 16 november 2015

Mutsen

Het wordt langzaam kouder en dan is het gelukkig mutsenweer.
Ik heb een leuke muts voor meisjes gemaakt met de puffsteek. Het is voor meisjes van 3/4 jaar. Het patroon heb ik voor je vertaald en uitgeschreven. Het originele (gratis) patroon komt hier vandaan.
Ik heb de muts gemaakt met 2 bollen broadway van Katia. Dit is garen met een glittertje en leuk voor de december maand.Nodig ca. 65 gram Broadway garen
Haaknaald 4

Gebruikte steken: 

Puff steek (ps)  *Draad omslaan, haaknaald insteken, draad ophalen, omslaan, Haal de draad door 2 lussen op de haak* Herhaal van *tot* 4 keer. (Er zijn nu 6 lossen op je haaknaald) Omslaan en haal de draad door alle lussen op de haaknaald. 
Het zijn dus eigenlijk 5 niet afgemaakte stokjes. 

Lossen en vasten

Je kunt de maat makkelijk aanpassen door te blijven meerderen of minder toeren te meerderen en de lengte aan te passen. 

Patroon:

5 lossen en maak deze met een halve vaste tot een cirkel.
Toer 1: 2 lossen, *PS en 1 losse in de ring*. Herhaal 6x en sluit met een halve vast. (6 PS totaal)
Toer 2: 2 lossen,  *PS 1 losse PS 1 losse in elke ruimte van 1 losse*. Herhaal ** tot einde en sluit met een halve vaste. (12 PS totaal)
Toer 3: 2 lossen,  *PS 1 losse PS 1 losse in de 1e ruimte van 1 losse. PS en 1 losse in volgende ruimte*. Herhaal ** tot einde en sluit met een halve vaste. (18 PS totaal)
Toer 4: 2 lossen,  *PS 1 losse PS 1 losse in de 1e ruimte van 1 losse. PS en 1 losse in volgende 2 ruimtes*. Herhaal ** tot einde en sluit met een halve vaste. (24 PS totaal)
Toer 5: 2 lossen,  *PS 1 losse PS 1 losse in de 1e ruimte van 1 losse. PS en 1 losse in volgende 3 ruimtes*. Herhaal ** tot einde en sluit met een halve vaste. (30 PS totaal)
Toer 6: 2 lossen,  *PS 1 losse PS 1 losse in de 1e ruimte van 1 losse. PS en 1 losse in volgende 4 ruimtes*. Herhaal ** tot einde en sluit met een halve vaste. (36 PS totaal)
Toer 7 - 12: 2 lossen,  *PS 1 losse in elke ruimte van 1 losse*. Herhaal ** tot einde en sluit met een halve vaste. 
Toer 13: 1 losse,  *vaste in iedere 1 losse ruimte én in de top van de PS steek. Sluit met een halve vaste in de 1e vaste.
Toer 14 - 18: 1 losse,  vaste in iedere steek. Sluit met een halve vaste in de 1e vaste.
Hecht af en werk de draadjes weg
Strik
34 lossen. 1 stokje in de 3 losse vanaf de haaknaald. Haak stokjes in alle losse. Keer je werk en haak 2 losse (1e stokje) Daarna stokjes op alle stokjes van de vorige toer. Hecht af.Naai de einden aan elkaar en vorm een ring. Draai het garen om het midden van de strik en bevestig dit op de vastenrand van de muts. 
En natuurlijk vind ik het leuk om jullie resultaten te zien :)